EmpowerHer: Podpora lokálních političek v Moldavsku

EmpowerHer: Strengthening Local Female Politicians in Moldova

Cíle projektu

Projekt si klade za cíl podpořit moldavské ženy pomocí posílení a profesionalizace jejich participace a vlivu v lokální politice a upevnit tak demokracii, posílit genderovou rovnost, inkluzivitu a udržitelný rozvoj v Moldavsku.

Ačkoli má Moldavsko od roku 2019 genderové kvóty pro vyšší zastoupení žen v politice a v moldavském parlamentu je 40 % poslankyň a prezidentkou je také žena, na lokální úrovni je zastoupení o téměř polovinu nižší. Genderové nerovnosti ve společnosti stále převládají a ženy, které se rozhodnout kandidovat do veřejně volených funkcí nebo na této pozici už jsou, navíc čelí často urážkám a nenávistným kampaním.

Projekt má dva specifické cíle, které pomocí řady aktivit naplňuje. Jednak posílení kapacit nově zvolených zastupitelek a starostek, vzešlých z lokálních voleb v listopadu 2024, prostřednictvím série workshopů, konference a networkingu. K tomuto cíli patří také studijní cesta vybraných političek do České republiky, díky které si zvýší svou expertízu i motivaci k práci v politice. Zároveň zvyšuje uznání a viditelnost úspěšných političek, odbornic a aktivistek, a tím respekt k ženám a jejich práci v Moldavsku za pomocí online databáze expertek na lokální politiku, která díky projektu v Moldavsku vznikne.

Projekt je podpořen z programu Transition Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Partnerská organizace – IDIS Viitorul

Chcete zjistit více?

Kontaktujte: monika.durajova@agorace.cz